Fakta

Fakta

 

Kap Verde

 

Kap Verde är en ögrupp i Atlanten ca 50 mil väster om Cap Vert på det Afrikanska fastlandet. Att flyga till Kap Verde tar ca 2 timmar längre än till Kanarieöarna.

Kap Verdeöarna upptäcktes av Portugisierna år 1456. De blev snart ett handelscentrum för slavhandeln och senare en viktig bränsledepå för fartygen. 1975 blev Kap Verde en självständig stat.

Under senare delen av 1900-talet drabbades Kap Verde av upprepade torrperioder, vilket ledde till stor landsflykt. Idag har Kap Verde drygt 490 000 invånare totalt på de 9 bebodda öarna. Kap Verde är idag en av Afrikas stabilaste demokratier.

Officiellt språk på Kap Verde är Portugisiska, valutan är Kapverdisk escudo och huvudstaden heter Praia som ligger på ön Santiago.

 

Analblekning.nu

 

Kap Verde delas in i två olika regioner, den nordliga “Barlavento” samt den sydliga “Sotavento”.
Kap Verde är varmt året runt med en konstant vind på öarna, klimatet är något mildare än på fastlandet.
Naturtillgångar på Kap Verde är ex salt, kalksten, porslinslera och fisk.

Kap Verde är ett relativt fattigt land, en tredjedel av landets befolkning lever under fattigdomsstrecket. Landet är beroende av internationellt bistånd och av pengar som sänds till hemlandet av gästarbetare i utlandet. De senaste åren har dock ekonomin på Kap Verde sakta blivit bättre.

 

För mer illustrativ information om Kap Verde, gå in på KARTOR