Mat

Mat

 

Maten på Kap Verde domineras av fisk & skaldjur, vilket känns helt självklart med tanke på dess läge. Tonfisk dominerar många menyer och kan tillagas på lika många vis som det finns kockar.

Nationalrätten heter “Cachupa” och är en gryta bestående av bla bönor, majs, grönsaker, fisk eller kött.

Andra vanliga maträtter är helstekt eller helgrillad fisk som serveras i all enkelhet med grönsaker eller potatis. Och du kan vara säker på att fisken är färsk, och kommer från någon av fiskebyarna runtom.

Var inte rädd att lämna turistrestaurangerna för att utforska lite egna vägar. Byborna går ofta till mindre och ofta billiga ställen, men det kan vara riktiga guldkorn.

Maten är en mycket viktig del för det Kap Verdiska folket, i synnerhet middagen. Restaurangerna öppnar relativt sent (ofta kl 1900), men håller öppet desto längre på kvällarna. Frukost och lunch är inte alls lika viktigt på Kap Verde, och består ofta bara av en kaffe eller någon matrest från gårdagen. Till lunch tar många bara en sandwich, kanske med tonfisk :-).

Kranvattnet på Kap Verde bör inte drickas, köp flaskvatten istället.

 

Analblekning.nu

 

Efterrätter:

Till efterrätt serveras frukter som papaya, bananer, mango och kokosnötter som alla växer på Kap Verde. Frukten kan serveras med ostar eller sirap som tillbehör.

 

Drycker:

Nationaldrycken på Kap Verde heter “grogue” och består av ett sockerrörsbrännvin med smak av sötma och strävhet. Grogue kan inte beskrivas utan måste upplevas vid ett besök på Kap Verde.

Man har också vintillverkning på Kap Verde, men i mycket begränsad upplaga. Vinet säljs på öarna men exporteras inte. Däremot importerar man Sagres och Super bock från Portugal, båda är öl.

Det inhemska ölet på Kap Verde heter Strela.

 

Kaffe:

Kaffet på Kap Verdes restauranger är ofta en “Café com leite”, och är inget annat en kaffe med mjölk helt enkelt.

Helt ok på vissa ställen enligt oss, men inget att ha enligt andra. En smaksak, du får prova själv.

En kaffe kostar runt 20kr på Kap Verde.