Öarna

Öarna

 

Kap Verde består av 15st öar varav 9st är bebodda. Kap Verdeöarna upptäcktes av Portugisierna 1456 som då var obebodda.

Charterresorna till Kap Verde går idag till Sal eller Boavista. Till de andra öarna kan man ta sig med inrikesflyg eller båt.

 

kap verde öarna

 

Sal:

Sal är turistparadiset med den 8km långa vita sandstranden Santa Maria beach i syd. Hit går de flesta charterresor till Kap verde idag. Sal består av platt ökenlandskap och väldigt lite växtlighet. Sals invånare försörjer sig på turismen, huvudstaden heter Espargos.

 

Boavista:

Boavista är också en turistö men betydligt lugnare än Sal än så länge. Här är det mer bergigt med mer växtlighet, kombinerat med många fina sandstränder.

Boavista är ett paradis för både surfare och dykare. Utanför ön finns den sk skeppskyrkogården där många skepp gick på grund när de åkte mellan Europa och Afrika. Huvudstaden heter Sal rei.

 

Santiago:

Santiago är Kap Verdes största ö med huvudstaden Praia. Det var även den här ön som befolkades först, och användes länge som centrum för slavhandel. Här bor drygt hälften av Kap Verdes 450 000 invånare.

 

Analblekning.nu

 

Fogo:

Fogo är en vulkanisk ö i ögruppen Kap Verde. Vulkanen Fogo är 2829 meter över havet och hade sitt senaste utbrott 1995. Nedanför vulkanen ligger en mindre by, och vid aktivitet måste byn evakueras.

Det går att ta sig upp till toppen, och här ligger till och med en restaurang. Den stora krater som bildades efter utbrottet är också en höjdpunkt vid ett besök på Fogo. Jorden runt omkring vulkanen har blivit bördig och fin tack vare alla mindre utbrott, så här odlas en hel del. Bla odlas druvorna till Kap Verdes egna vin här, Fogovinet.

Totalt bor ca 37000 invånare på Fogo. Fogo kommer från Portugisiskans “eld”. Huvudstaden heter São Filipe.

 

Brava:

Brava är den minsta och sydligaste av de befolkade öarna i ögruppen Kap Verde, och här bor drygt 4000 invånare.

Brava är en bergig ö med mycket växtlighet. Ner mot kusten sträcker sig branta klippor och sluttningar.

“Huvudstaden” heter Nova Sintra.

 

Maio:

På Maio är det långa vita sandstränder som dominerar, stränderna är dessutom tomma då turismen inte nått hit ännu.

Hit kommer havssköldpaddorna för att lägga sina ägg i den fina sanden. Maio har ca 5000 invånare och “huvudstaden” är Porto Ingles.

 

São Vicente:

På São Vicente hittar man musik, dans och karneval. Karnevalen är känd runtom i världen och hålls i Februari varje år.

Här hittar man även fina stränder för lata dagar med sol & bad. Här bor drygt 67000 invånare och största staden heter Mindelo.

 

São Nicolau:

São Nicolau är en ö med vacker natur och mycket berg och klippor, hit har turismen inte heller kommit i så stor utsträckning. Här bor drygt 12000 invånare, och största staden heter Ribeira Brava.

 

Santo Antão:

Santo Antão är Kap Verdes näst största ö med drygt 47000 invånare. Ön passar utmärkt för äventyr så som vandring, klättring i vulkanbergen eller cykling. Här blandas grönskande dalar med klippiga berg och härliga vattenfall.

“Huvudstaden” heter Ponta do Sol.